Olet täällä

Lihastautiliitto ry

Lihastautiliitto ry:n harvinaistyö
Lihastautiliitto ry. on valtakunnallinen vammaisjärjestö, joka palvelee lihastautia sairastavia, heidän läheisiään ja kaikkia lihastaudeista kiinnostuneita. Päämääränä on lihastautia sairastavien ja heidän läheistensä tasa-arvoinen, monimuotoinen ja hyvä elämä.

Lihastaudit ovat harvinaisia neurologisia ja usein perinnöllisiä sairauksia. Tavallisin oire on lihasheikkous, joka aiheuttaa ongelmia liikkumisessa ja jokapäiväisissä toiminnoissa. Lihasheikkous voi olla pysyvää tai etenevää.

Lihastauteja esiintyy kaikissa ikäryhmissä. Erilaisia diagnooseja on tunnistettu maailmalla yli 800, joukkoon kuuluu niin vaikeasti vammauttavia sairauksia, kuin niitä jotka eivät edes näy päällepäin. Arvioiden mukaan noin 10000 suomalaisella on neuromuskulaarisairaus

Lihastaudit ilmenevät hyvin yksilöllisesti. Lihastautia sairastava voi esimerkiksi kävellä itse tai tuettuna, käyttää manuaali- tai sähköpyörätuolia ja tarvita hengityksen tukihoitoa

Lihastaudeissa on kysymys hermoston ja lihasten toiminta- tai yhteistyöhäiriöstä. Häiriö voi olla lihassolun, liike- tai ääreishermosolujen tai hermolihasliitoksen toiminnassa.

Yleensä lihastauteja voidaan hoitaa vain säännöllisellä liikunnalla ja fysioterapialla. Vain joihinkin sairauksiin löytyy apua myös lääkkeistä. Lihastauteihin ei toistaiseksi ole olemassa parannuskeinoa.

Sairauden edetessä ja liikuntakyvyn heiketessä apuvälineet, kuten kävelykeppi, pyörätuoli tai kodinmuutostyöt ovat hyvä apu.

www.lihastautiliitto.fi